Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale)
Opis: Inne nazwy zwyczajowe – lubiśnik lekarski, korzeń, łakotne ziele, mleczeń. Lubczyk to roślina wieloletnia z rodziny selerowatych (Apiaceae) o krótkim, grubym kłączu z licznymi, mięsistymi korzeniami bocznymi. Pochodzi z Afganistanu i Iranu. Dorasta do 1,5 m wysokości. W pierwszym roku wytwarza rozetę pierzastych liści odziomkowych, w drugim pojawia się prosta, słabo rozgałęziona, wewnątrz pusta łodyga. Liście pojedynczo lub podwójnie pierzaste, ciemnozielone, błyszczące. W czerwcu-lipcu pojawiają się niepozorne, zielonkawożółte kwiaty zebrane w płaskie baldachy na końcach rozgałęzień. Lubczyk ma charakterystyczny zapach i ostry, słonawo-gorzki smak. Zastosowanie w ogródkach ziołowych oraz jako uzupełnienie rabat bylinowych.
Uprawa i pielęgnacja: Potrzebuje słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska. Lubczyk ogrodowy dobrze rośnie na żyznej, próchnicznej, przepuszczalnej, bogatej w wapń i dostatecznie wilgotnej glebie. Za sprawą długich korzeni wytrzymuje okresowe susze. Mimo że dobrze wytrzymuje nasze zimy warto ją zabezpieczać przykrywając suchymi liśćmi.
Rozmnażanie: Szybkie z wysiewu nasion zaraz po zbiorze bezpośrednio do gruntu. Trudniejsze (ze względu na długie mięsiste korzenie) ale możliwe przez podział wczesną wiosną.
Szkodniki i choroby: Brak.
Inne zastosowania: W medycynie – surowcami zielarskimi są korzeń i kłącze Radix Levistici, owoce Fructus Levistici i liście Folium Levistici. Stosowany w chorobach dróg moczowych, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach. Używany bywa w nieżytach górnych dróg oddechowych i jako środek wykrztuśny. W kuchni – jako przyprawa do mięs, sosów, zup, potraw duszonych, ryb, surówek i sałatek warzywnych. Nasiona używa się jako dodatek do pieczywa, do aromatyzowania likierów oraz jako składnik przyprawy maggi. W kosmetyce – olejek z lubczyku dodaje się do kąpieli, ma działanie uspokajające.
na pewno go posadzę na swojej działeczce, którą mam od niedawna. Lubczyk uwielbiam do wielu zup, ale tylko świeży, jest niezastąpiony do mieszanki warzyw rosołowych