Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 03/09/2009

01_lebiodka_pospolitaOpis: Jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych. Osiąga wysokość 30-80 cm. Sztywna, wzniesiona łodyga, w górnej części jest rozgałęziona. Lebiodka tworzy kłącze z wieloma rozłogami. Liście drobne podłużnojajowate z wierzchu ciemnozielone, a od spodu jasnozielone. Kwiaty białe lub różowe zebrane w szczytowe podbaldachy pojawiają się od od lipca do września. Wydzielają mocny, korzenny aromat. Inne nazwy rośliny – macierduszka, dziki majeranek, oregano, macierzanka wysoka. Surowcem zielarskim jest ziele Herba Origani i olejek z ziela Oleum Origani
Uprawa i pielęgnacja: Lebiodka pospolita dobrze się czuje na słonecznym, suchym stanowisku. Gleba piaszczysta do gliniasto-piaszczystej.
Rozmnażanie: Przez podział starszych, rozrośniętych kęp wiosną lub jesienią albo wysiew nasion w kwietniu bezpośrednio do gruntu. Roślina daje obfity samosiew.
Inne zastosowania: W medycynie – w zaburzeniach trawienia, nieżytach układu pokarmowego, wzdęciach, niedoczynności wątroby i woreczka żółciowego. W kosmetyce – do kąpieli regenerujących, do płukanek nadającym włosom połysk i zapach, do produkcji olejku aromatyzującego. W kuchni – do przyprawiania pizzy, pieczeni, ryb, wędlin, sałatek, zup, sosów, octów, do produkci olejków dodawanych do likierów, wódek i win, do potraw z grilla i jako dodatek do kiszenia ogórków. Do dekoracji – w bukietach ziołowych ze świeżych lub suszonych kwiatów.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment