Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) ‘Diabolo’

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 03/09/2009

05_oregano_Diabolo_5Opis: Niska (do 40 cm) odmiana lebiodki pospolitej tworzy  zwarte kobierce o zwieszających się pędach. Liście mocno aromatyczne o podłużnym, jajowatym kształcie. Białoróżowe kwiaty lebiodki ‘Diabolo’ pojawiają się od lipca do sierpnia.  Na rabatach należy unikać miejsc podmokłych.
Uprawa i pielęgnacja: Dobrze się czuje na słonecznym, suchym stanowisku. Gleba piaszczysta do gliniasto-piaszczystej z dodatkiem żyznego humusu.
Rozmnażanie: Przez podział po przekwitnieniu.
Inne zastosowania: W kuchni – jest to szczególnie ostra odmiana oregano. Zbiera się czubki pędów przed zakwitnięciem. W stanie świeżym lub suszonym można używać lebiodki pospolitej ‘Diabolo’ jako  przyprawy do dań kuchni włoskiej, pizzy, sałatek i surówek. Do dekoracji – kwiaty jako dodatek do małych bukietów ziołowych.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment