Konwalia majowa (Convallaria majalis)

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 19/02/2010

Opis: Jest to wieloletnia roślina z rodziny konwaliowatych, rozrastająca się dość ekspansywnie podziemnymi rozłogami. Zwykle szybko może zadarnić miejsca w półcieniu, a przydatna jest zwłaszcza do nasadzeń między drzewami. 2-3 odziomkowe liście kształtu eliptycznego i jajowatego są gładkie i lśniące. Kwiaty białego koloru, przyjemnie pachnące, o dzwonkowatym kształcie, zebrane są w jednostronne grono, zawierające 3-18 kwiatów. Kwitną od maja do czerwca. Cała roślina jest trująca. Konwalie posadzone w grupach tworzą piękne, pachnące kobierce wysokości 15-25 cm. Mrozoodporność bez zastrzeżeń.

Uprawa i pielęgnacja: Konwalia majowa na rabatach wymaga zabezpieczenia przed nadmiernym rozrastaniem się. Dobrze rośnie w półcieniu i cieniu ale na wilgotnych miejscach może być sadzona w słońcu. Gleby wymaga próchnicznej, przepuszczalnej, przeciętnie wilgotnej. W cieniu i na suchym stanowisku jej kwitnienie jest nikłe.

Rozmnażanie: Przez podział odcinków kłączy (z wykształconymi pąkami) o długości 5 cm pod koniec wegetacji.

Szkodniki i choroby: Zazwyczaj brak.

Inne zastosowania: W medycynie – surowcem zielarskim są kwiatostany Inflorescentia Convalliariae i ziele Herba Convalliariae. Preparaty z konwalii zalecane są w niewydolności krążenia, niedomodze serca, nerwicach i bezsenności. Do dekoracji – stosuje się ją w wiosennych bukietach; nadaje się do potpourri. W kosmetyce – w przemyśle perfumeryjnym stosuje się olejek z kwiatów konwalii.

Zobacz również: Konwalia majowa – opis, uprawa, sadzonki

1 komentarz »

  1. zestawiłem ją z liliowcami i wygląda pięknie

    Comment - autor: dani — 25/03/2011 @ 19:38

Leave a comment