Kłosowiec fenkułowy (Agastache foeniculum)

Opis: Częściowo mrozoodporna bylina, pochodząca z Ameryki Północnej. Dorasta do 90 cm wysokości. Kłosowiec fenkułowy tworzy sztywne, wyprostowane pędy. Liście owalne, ostro zakończone, ząbkowane. Wczesną wiosną młode liście mają odcień fioletu, potem stają się zielone. Kwiatostany kłosowate, gęsto pokryte drobnymi kwiatami barwy fioletowoniebieskiej. Kwitnie od lipca do jesieni. Roślina wydziela anyżowy zapach. Jest surowcem zielarskim. Liście i łodygi, zarówno świeże jak i suszone, można wykorzystać na herbatę lub do produkcji likierów i nalewek. Jest też cenioną rośliną miododajną. Miód z kłosowca ma delikatny anyżowy zapach, jest przejrzysty, ze złotym odcieniem, bardzo przyjemny w smaku i wartościowy. Roślina ta nadaje się do rozpowszechniania na nieużytkach w celu poprawy pożytków pszczelich.
Uprawa i pielęgnacja: Wymaga stanowisk słonecznych i ciepłych, np. przy południowej ścianie domu. Gleba musi być żyzna i przepuszczalna, dość wilgotna. Spośród kłosowców jest to gatunek najbardziej zimotrwały. Jednak w ostre zimy może zanikać, dlatego warto pozwolić mu się wysiać.
Rozmnażanie: Najłatwiej z siewu nasion. Zaleca się uprawę z rozsady (rozsadę wysadza się w maju) ale można też wiosną wysiać bezpośrednio do gruntu. Siejemy na głębokość około 1 cm. Wczesną wiosną dorosłe rośliny można też dzielić, a latem z młodych pędów można robić sadzonki.
Choroby i szkodniki: W upalne lata kłopoty może sprawiać mączniak prawdziwy.