Jaskier alpejski (Ranunculus alpestris)

Opis: Niewielka bylina porastająca wilgotne, wapienne podłoża w Tatrach oraz Alpach. Rośliny tworzą  nerkowate, klapowane liście średnicy do 3 cm. Wiosną pojawiają się kwiaty średnicy około 2 cm wyrastające, tak samo jak liście, pojedynczo na długich ogonkach. Ich śnieżnobiałe płatki stanowią piękny kontrast dla złotego okółka pylników.
Uprawa i pielęgnacja: Ten filigranowy gatunek jaskra rozwija się najlepiej na stale wilgotnej, przepuszczalnej glebie o odczynie obojętnym lub zasadowym. Jaskier alpejski powinien być sadzony na stanowiskach półcienistych. Jest dostatecznie wytrzymały na nasze zimy.
Rozmnażanie: Przez podział roślin po kwitnieniu lub wysiew nasion. Posiane od razu po zbiorze kiełkują już jesienią tego samego roku.
Choroby i szkodniki: Najgroźniejsze jest przesychające stanowisko o kwaśnej glebie, na którym roślina bardzo szybko zamiera.