Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) ‘Rosea’

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 11/11/2010

Opis: Inne nazwy zwyczajowe – izap lekarski, józefek, józefka. Hyzop jest półkrzewem z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Hyzop ‘Rosea’ dorasta do wysokości 0,6-1 m; w naszych warunkach zwykle osiąga 30-40 cm. Łodygi wzniesione, rozgałęzione, ulistnione, od dołu drewniejące. Liście ma jasnozielone, lancetowate, zaostrzone, o całych brzegach, podwinięte. U odmiany ‘Rosea’ w lipcu-sierpniu pojawiają się w kątach liści jasnoróżowe, dwuwargowe kwiaty. Zebrane  na szczytach łodyg w kwiatostan typu kłos pozorny. Roślina odznacza się balsamicznym aromatem i gorzko-cierpkim smakiem. Zastosowanie na rabatach bylinowych i w ogródkach ziołowych. Roślina miododajna, przyciąga pszczoły i motyle. Posadzony obok warzyw odstrasza szkodniki.

Uprawa i pielęgnacja: Jest wrażliwy na niskie temperatury. Na zimę przykrywamy hyzop lekarski ‘Rosea’ suchymi liśćmi lub słomą. Roślina u małych wymaganiach glebowych jednak dla prawidłowego rozwoju potrzebuje żyznej, próchniczno-gliniastej, bogatej w wapń, przepuszczalnej gleby. Lubi stanowiska słoneczne, suche, osłonięte o wystawie południowej. Aby przedłużyć żywotność rośliny każdego roku wczesną wiosną należy ucinać łodygi tuż przy ziemi. Starsze rośliny produkują mniej liści, dlatego co 3-4 lata należy je dzielić lub wymieniać na nowe.

Rozmnażanie: Przez wysiew nasion w kwietniu na rozsadniku lub bezpośrednio do gruntu. Kiełkują po 14-28 dniach. Także przez sadzonki zielne pobrane wczesną wiosną., ukorzeniane w odkwaszonym torfie.

Szkodniki i choroby: Roślina odporna lecz na bardzo mokrych glebach podatna na gnicie korzeni.

Inne zastosowania: W medycynie – surowcem zielarskim jest kwitnące ziele Herba Hyssopi. Stosowany jest w zaburzeniach trawienia, nieżycie błon śluzowych, jako środek wykrztuśny, przy zapaleniach dróg moczowych, przy nadmiernym poceniu, przy bólach menstruacyjnych. Hyzopu nie wolno stosować w czasie ciąży. W kuchni – jako roślina przyprawowa stosowana do zup, pasztetów, mięs, serów, surówek, sałatek, ryb, jajecznicy i in. Także do kwaszenia ogórków i pomidorów. Olejek z hyzopu używany jest do aromatyzowania gorzkich likierów. Do dekoracji – kwitnące rośliny nadają się do bukietów ziołowych. Ususzony dodaje się do potpourri.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment