Fuksja Magellana (Fuchsia magellanica)

Opis: Spotykana w naturze na terenach górzystych Chile oraz Argentyny, gdzie porasta zarośla oraz lasy liściaste. W środowisku naturalnym rozwija się jako krzew natomiast w naszym klimacie zachowuje się jak bylina odrastająca corocznie wiosną ze zdrewniałej karpy korzeniowej. Roślina wyrasta w optymalnych warunkach do około 150 cm wysokości.  Drewniejące u podstawy pędy pokryte są jajowatymi ciemnozielonymi liśćmi o ząbkowanych brzegach usytuowanych naprzeciwlegle. Latem, na szczytach pędów fuksji Magellana, rozwijają się niewielkie, zwisające kwiaty zbudowane z  czerwono zabarwionej rurki utworzonej przez zrośnięcie się czterech płatków okwiatu oraz fioletowej korony. Po zapyleniu rozwijają się jadalne owoce ciemnofioletowej barwy zawierające wiele drobnych nasion. W naszych warunkach klimatycznych owoce rzadko zdążą dojrzeć przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami.
Uprawa i pielęgnacja: Rośliny wymagają żyznej, próchnicznej, stale wilgotnej gleby o  pH neutralnym lub lekko kwaśnym. Wskazane jest regularne nawożenie (wiosną nawozami o zwiększonej ilości azotu, natomiast latem o zwiększonej ilości fosforu i potasu co pobudza rośliny do obfitego kwitnienia). Przed nadejściem silniejszym mrozów trzeba kopczykować rośliny w ten sam sposób co róże oraz zapewnić dodatkowe okrycie z gałązek roślin iglastych. Szczególnie ważne jest solidne zabezpieczenie podczas pierwszej zimy po posadzeniu. W warunkach południowo – zachodniej polski solidnie zakorzenione rośliny zimują znakomicie bez jakiegokolwiek okrywania an okres zimy już od wielu lat.
Rozmnażanie: Fuksje Magellana rozmnażamy przez sadzonkowanie pędów latem lub wysiew nasion wczesną wiosną do doniczek umieszczonych w ciepłym, widnym pomieszczeniu. Siewki z własnej hodowli warto selekcjonować pod katem zwiększonej mrozoodporności.
Choroby i szkodniki: Zalewane stanowisko podczas zimy oraz niedostateczne okrycie młodych roślin podczas ich pierwszej zimy w ogrodzie to podstawowe błędy uprawowe prowadzące do utraty tej oryginalnej rośliny.