Dąbrówka (Ajuga tenorii) 'Valfredda’

Opis: syn. Ajuga tenorii 'Chocolate Chip’. Jest mieszańcem A. reptans i A. tenorii. Szybkorosnąca lecz nieinwazyjna bylina o małych, wąskich naprzemiennie czekoladowobrązowych i zielonych liściach. Kwiaty niebieskofioletowe zebrane w kłosy, pojawiają się w maju-czerwcu. Niewielkie kwitnienie powtarza się w ciągu lata. Liście wąskołopatkowate o zwężających się końcach długości do 5 cm, szerokości ok. 1,5 cm. Doskonała roślina okrywowa na półcieniste miejsca rabat bylinowych, stanowiska między drzewami, krzewami lub do wysadzenia na niższych, wilgotnych partiach skalniaka. Dąbrówka 'Valfredda’ może być uprawiana w pojemnikach. Wysokość 10 cm, szerokość 30 cm.

Uprawa i pielęgnacja: Preferuje przeciętnie żyzne, wilgotne ale przepuszczalne ziemie, stanowiska w cieniu, półcieniu lub w pełni słoneczne przy dostatku wilgoci w glebie. Na podmokłych miejscach może zagniwać. W czasie suszy wymaga regularnego podlewania. Mrozoodporność dąbrówki 'Valfredda’ jest wystarczająca.

Rozmnażanie: Przez podział wczesną wiosną lub oddzielanie pojedynczych, ukorzenionych rozetek.

Szkodniki i choroby: Gdy jest sucho i gorąco dąbrówki mogą być atakowane przez mszyce (mszyca dąbrówkowa (Nectarosiphon ajugae) i mączniaka właściwego