Ciemiernik cuchnący (Helleborus foetidus)

Opis: Roślina osiągająca 50 cm wysokości. Liście ciemnozielone pozostają na roślinie przez całą zimę. Mają kształt „palmowaty”. Składają się z 9 – 11 wąskich piłkowanych listków. Ciemiernik cuchnący kwitnie od lutego do kwietnia. Kwiaty są raczej niepozorne. Mają jasnozielony kolor, tylko brzegi płatków mają czerwone brzegi. Kwiaty ciemierników cuchnących składają się z wiechowatych kwiatostanów. Zapach kwiatów nie jest zbyt przyjemny. Roślina jest trująca, więc należy uważać przy pracach przy niej.
Uprawa i pielęgnacja: Podłoże gliniaste z dodatkiem próchnicy. Powinno być lekko wilgotne i mieć odczyn zasadowy. Stanowisko półcieniste.
Rozmnażanie: Przez wysiew nasion. Ciemiernik cuchnący zazwyczaj obficie się wysiewa.
Choroby i szkodniki: Przy wilgotnych i chłodnych wiosnach występują choroby grzybowe.