Papryka słodka (Capsicum annum) ‚California Wonder’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 15/01/2010

Opis: Papryka należy do rodziny psiankowatych jest rośliną ciepłolubną. Odmiana średniowczesna, słodka, o czerwonym zabarwieniu, uprawiana głównie pod osłonami. Papryka słodka ‚California Wonder’ tworzy owoce o masie dochodzącej do 150-170 g. o grubym i smacznym miąższu. Dorasta do 60-100 cm wysokości i wymaga podpór. Papryka słodka jest cennym warzywem o szerokim spektrum zastosowania, oprócz wartości kulinarnych, posiada bardzo duże walory odżywcze. Jest polecana przez dietetyków, ze względu na duża ilość cukrów prostych, błonnika, białek, składników mineralnych.
Uprawa i pielęgnacja: Optymalna temperatura dla rozwoju papryki ‚California Wonder’ wynosi 18-32 st.C. Stanowiska słoneczne, gleby żyzne, o odczynie lekko kwaśnym lub zbliżonym do obojętnego, dobrze rośnie zarówno na glebach lekkich jak i ciężkich. Wysiew w drugiej połowie marca w ciepłych inspektach lub ogrzewanych szklarniach, następnie siewki się pikuje a w drugiej połowie maja wysadza w rozstawie 40×50.
Choroby i szkodniki: Papryka wymaga odpowiedniej wilgotności powietrza, odchylenia od normy wpływają na nasilenie występowania suchej zgnilizny owoców, szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej – przy zbyt wysokiej wilgotności, oraz przędziorków – przy zbyt niskiej wilgotności.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment