Ogórek gruntowy (Cukumis sativus) ‚Śremski F1’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 14/01/2010

Opis: Ogórek zaliczany jest do rodziny dyniowatych. Odmiana ‚Śremski F1’ ogórka jest powszechnie znana, bardzo plenna, konserwowa, polecana również do kwaszenia. Owoce bardzo kształtne, cylindryczne, o małej komorze nasiennej. Skórka zielona, z jaśniejszymi smugami i licznymi brodawkami. Odmiana wykorzystywana do spożycia na surowo oraz do konserwowania i kiszenia. Do kiszenia przeznaczamy owoce świeże, zdrowe, jednakowej wielkości. Ogórki zawierają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, wartość żywieniowa polega przede wszystkim na właściwościach smakowych. Surowych ogórków nie należy mieszać w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak np. pomidory czy papryka, ponieważ ich wzajemne działanie eliminuje witaminy.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska nasłonecznione i osłonięte od wiatru, gleby żyzne, przepuszczalne piaszczysto-gliniaste, o odczynie obojętnym. Ze względu na dużą wrażliwość na zmiany temperatury, ogórki ‚Śremski F1’ nawadniamy w godzinach porannych, ponieważ wieczorne nawadnianie sprzyja rozwojowi chorób, zwłaszcza mączniaka rzekomego i kanciastej plamistości.
Choroby i szkodniki: Odmiana dosyć odporna na parcha dyniowatych i mączniaka prawdziwego oraz tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego. W uprawie amatorskiej, warto stosować biologiczne metody walki z chorobami np. podlewanie odwarem ze skrzypu polnego.

Przeczytaj także: jak zaplanować ogród warzywny

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment