Marchew (Daucus carota) ‚Berlikumer – Perfekcja’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 14/01/2010

Opis: Gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Odmiana późna, bardzo plenna. Przeznaczona do uprawy polowej na zbiór jesienny. Korzeń marchwi ‚Berlikumer – Perfekcja’ jest długości 16-19 cm, lekko stożkowaty, o intensywnie pomarańczowej barwi, soczysty, wyjątkowo smaczny. Przydatna do bezpośredniego spożycia, oraz do długotrwałego przechowywania i przetwórstwa. Jest warzywem niskokalorycznym i znajduje liczne zastosowania w naszej kuchni. Można ją jadać na surowo, gotowaną, duszoną i smażoną. Korzenie są bogate w witaminy i sole mineralne – przede wszystkim są bogatym źródłem karotenu.
Uprawa i pielęgnacja: Marchew ‚Berlikumer – Perfekcja’ najlepiej udaje się na glebach żyznych, próchnicznych, w drugim roku po oborniku, o odczynie lekko kwaśnym. Wysiew w I-II dekadzie maja, , rozstawa 30-40×2-3 cm, zbiór II dekada października. Okres wegetacji ok. 150 dni.
Choroby i szkodniki: Najgroźniejszym szkodnikiem, atakującym marchew jest połyśnica marchwianka – wskazana współrzędna lub na przemian rzędowa uprawa marchwi z cebulą – cebula odstrasza szkodnika. Należy również pamiętać o zaprawianiu nasion i odchwaszczaniu.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment