Marchew (Daucus carota) ‚Amsterdamska’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 14/01/2010

Opis: Gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Odmiana wczesna, plenna, bardzo smaczna. Przeznaczona na zbiór wczesny i średniowczesny, odpowiednia na zbiór pęczkowy, nadaje się do uprawy amatorskiej pod osłonami. Korzenie ciemnopomarańczowe, kruche i soczyste, osiągające ok. 15 cm długości. Jest warzywem niskokalorycznym i znajduje liczne zastosowania w naszej kuchni. Można ją jadać na surowo, w surówkach, gotowaną w sałatkach i zupach,duszoną, smażoną. Z marchwi robi się soki, przeciery a także przetwory. Korzenie marchwi ‚Amsterdamska’ są bogate w witaminy i sole mineralne – przede wszystkim są bogatym źródłem karotenu.
Uprawa i pielęgnacja: Stanowiska słoneczne, gleby piaszczysto-gliniaste, lekko kwaśne. Wysiew do gruntu od marca do maja, rozstawa 3-6 cm i 30-40 cm między rzędami, zbiory od lipca do września. Okres wegetacji 90- 110 dni. Nadaje się do uprawy pod osłonami, w inspekcie i gruncie.
Choroby i szkodniki: Największym szkodnikiem, atakującym marchew ‚Amsterdamska’ jest połyśnica marchwianka – wskazana współrzędna lub na przemian rzędowa uprawa marchwi z cebulą – cebula odstrasza szkodnika. Trzeba również pamiętać o zaprawianiu nasion i odchwaszczaniu.

Przeczytaj również: jak zaplanować ogród warzywny

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment