Kukurydza cukrowa (Zea mays) ‚Gama’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 13/01/2010

Opis: Kukurydza jest rośliną klimatu ciepłego, należy do rodziny wiechlinowatych. Odmiana wczesna, plenna. Częścią jadalną są nasiona w fazie dojrzałości mlecznej, spożywane zarówno na surowo jak i w formie konserwowej. Ziarno kukurydzy cukrowej ma wysokie wartości odżywcze, zawiera cukry, białka oraz witaminy. Kolby należy zbierać, gdy nasiona są już wykształcone, ale jeszcze miękkie i soczyste. Mają wówczas najwięcej cukru – dojrzewając, ziarna twardnieją i stają się mączyste. Kolby powinny mieć zwarte, gładkie ziarno, które pod naciskiem wydziela gęstą, mleczną ciecz. Odmiana wyrasta do wysokości ok. 150 cm, wytwarza kolby długości 17-20 cm.
Uprawa i pielęgnacja: Kukurydza cukrowa ‚Gama’ lubi ciepło. Kiełkuje i rośnie w temp. powyżej 10 st.C, jest wrażliwa na przymrozki. Stanowiska ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru, gleby żyzne. Siew połowa maja, zbiór sierpień-wrzesień. Okres wegetacji 95-125 dni. Zalecana rozstawa 50-60×10-15 cm, głębokość siewu 4-6 cm.
Choroby i szkodniki: Zaprawianie ziarna jest najskuteczniejszym, najłatwiejszym i najtańszym sposobem zwalczania szkodników i chorób występujących zaraz po siewie kukurydzy. Równie ważnym zabiegiem dla zapewnienia dobrej zdrowotności kukurydzy ‚Gama’  jest zwalczanie chwastów. We wczesnym okresie rozwoju kukurydzy największe zagrożenie stwarzają – drutowce, płoniarka oraz śmietka kiełkówka. Czasami rośliny mogą być porażane przez choroby – zgniliznę korzeni, zgorzel podstawy łodygi.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment