Cebula zwyczajna (Allium cepa) ‚Wolska’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 10/01/2010

Cebula WolskaOpis: Cebula „Wolska” to odmiana średnio późna lub późna, cebule nierówne, o różnych kształtach, o masie 90-160 gr, smak łagodny, bardzo dobrze się przechowują przez zimę. Łuska sucha, cienka, barwy słomkowożółtej. Miąższ biały, soczysty, smaczny. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności, jest pożądanym składnikiem zdrowego menu.

 Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz E.
Uprawa i pielęgnacja: Wysiew nasion cebuli „Wolska” bezpośrednio do gruntu w pierwszej połowie kwietnia, zbiór sierpień – wrzesień. Zalecana rozstawa 20×40 cm, głębokość siewu 2-3 cm. Najlepiej się udaje na glebach próchnicznych, zasobnych w składniki pokarmowe. Najkorzystniej w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym miejscu. Stanowiska słoneczne, podłoże o odczynie obojętnym.
Choroby i szkodniki: Najgroźniejszą chorobą dla cebuli zwyczajnej jest mączniak rzekomy cebuli. Często występującymi szkodnikami są – śmietka cebulanka i wciornastek tytoniowiec.



Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment