Cebula czerwona (Allium cepa) ‚Wenta’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 10/01/2010

Opis: Odmiana średniopóźna, o czerwonofioletowym zabarwieniu łuski, plenna. Miąższ twardy, soczysty, fioletowobiały z czerwonymi pierścieniami, o łagodnym smaku, doskonale nadaje się do sałatek. Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C. Cebule duże o średniej masie 90-100 g, o kształcie lekko spłaszczonym do kulistego. Łuska sucha, ciemnoczerwona, dobrze przylegająca. Odmianę można przechowywać do czerwca. Cebula ‚Wenta’ nie wykazuje skłonności do wyrastania w szczypior. Nadaje się do produkcji z dymki.
Uprawa i pielęgnacja: Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu w pierwszej połowie kwietnia, zbiór sierpień – wrzesień. Zalecana rozstawa 20-40 cm, głębokość siewu 2-3 cm. Najlepiej udaje się na glebach próchnicznych, zasobnych w składniki pokarmowe. W drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym miejscu. Stanowiska słoneczne, podłoże o odczynie obojętnym.
Choroby i szkodniki: Najgroźniejszą chorobą jest mączniak rzekomy cebuli. Często występującymi szkodnikami cebuli ‚Wenta’ są – śmietka cebulanka i wciornastek tytoniowiec.

2 komentarze »

  1. Czy można tą w\w cebulę wysiewać na rozsadę i w jakim terminie?

    Comment by irenapak42 — 10/02/2011 @ 21:27

  2. Cebulę tą wysiewamy od razu na miejsce stałe tak jak jest to podane w opisie w pierwszej połowie kwietnia.

    Comment by gosia2501 — 26/02/2011 @ 12:38

Leave a comment