Cebula biała (Allium cepa) ‚Alibaba’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 10/01/2010

Opis: Odmiana średniowczesna, plenna. Tworzy kuliste, duże cebule o masie 80-100 gram. Miąższ biały, soczysty o łagodnym smaku. Cebulę ‚Alibaba’ wysiewa się w kwietniu, okres wegetacji wynosi 130-135 dni. Jest doskonałym warzywem do bezpośredniego spożycia, jak również nadaje się do przetworów w połączeniu z innymi warzywami. Cebula jest źródłem witamin z grupy B, witaminę C oraz E.

 Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności, jest pożądanym składnikiem zdrowego menu. Jest rośliną klimatu umiarkowanego.
Uprawa i pielęgnacja: Optymalna temperatura kiełkowania cebuli ‚Alibaba’ wynosi 20 st.C, ale kiełkuje już od 5 st.C, ma płytki system korzeniowy i jest wrażliwa na niedobory wody, ale nie mogą być to gleby podmokłe, ani kwaśne. Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co3-4 lata na tym samym stanowisku. Najlepiej sadzić na glebach próchnicznych, zasobnych w składniki pokarmowe takie jak- azot, potas,fosfor, o odczynie obojętnym, w miejscach słonecznych. Wysiew w kwietniu, okres wegetacji wynosi 130-135 dni. Zalecana rozstawa wynosi 20×40 cm, głębokość siewu 2 cm.
Choroby i szkodniki: Najgroźniejszą chorobą jest mączniak rzekomy cebuli. Może być atakowana przez śmietkę cebulankę, wciornastka tytoniowca.



Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment