Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) ‚Egipski’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 09/01/2010

Opis: Warzywo powszechnie uprawiane w naszym kraju. Odmiana wczesna, plenna, polecana zarówno do wczesnej uprawy na pęczki, jak i do przechowywania na zimę. Korzeń spłaszczony, ciemnoczerwony, z lekko zaznaczonymi pierścieniami. Zarówno liście jak i korzenie zawierają cukry, białka, sole mineralne, witaminę C oraz witaminy z grupy B.

 Zawiera duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne.
Uprawa i pielęgnacja: Zarówno siewki jak i starsze rośliny są wrażliwe na przymrozki. Nasiona kiełkują w temperaturze min. 8 st. C, optymalne wschody następują w temp. 11-18 st. C. Burak ‚Egipski’ znosi okresowe przesuszenie, jednak w przypadku długotrwałej suszy, należy nawadniać, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu korzeni. Stanowiska nasłonecznione, gleby piaszczysto-gliniaste, o odczynie obojętnym. Uprawa z siewu, bezpośrednio do gruntu. Na zbiór wczesny w połowie kwietnia, na zbiór jesienny, od końca maja do początku lipca. Wegetacja następuje od 90-120 dni. Zalecana rozstawa wynosi 25×45 cm. Głębokość siewu 2-3 cm.
Choroby i szkodniki: Do najczęstszych szkodników atakujących buraki ‚Egipski’ należą: śmietka burakowa, śmietka ćwiklana oraz mszyca burakowa. Czasami porażana przez chwościka buraka – szczególnie w młodej fazie wzrostu.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment