Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) Czerwona Kula

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 09/01/2010

Burak ćwikłowy Czerwona KulaOpis: Burak jest warzywem powszechnie uprawianym w naszym kraju. Odmiana buraka ćwikłowego „Czerwona Kula” jest bardzo plenna, o intensywnie wybarwionych, kulistych, bardzo soczystych korzeniach z mało widocznymi pierścieniami. Odmiana uniwersalna, przeznaczona na zbiór wiosenny i jesienny, do długotrwałego przechowywania oraz konserwowania. Młode siewki, są jadalne jako botwina.

 Młode liście zawierają duże ilości białka i soli mineralnych, korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jest warzywem dietetycznym – dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na procesy trawienne.
Uprawa i pielęgnacja: Buraki ‚Czerwona Kula’ dość dobrze znoszą okresowe przesuszenie, ale w przypadku dłuższej suszy, należałoby nawadniać, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu korzeni. Zarówno siewki jak i starsze rośliny są wrażliwe na przymrozki. Jest rośliną światłolubną i najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych. Może być uprawiany na każdej glebie zasobnej w składniki pokarmowe, najbardziej odpowiednie gleby piaszczysto-gliniaste, o odczynie obojętnym. Wysiew do gruntu, na zbiór wczesny około połowy kwietnia, na zbiór jesienny, od końca maja do początku lipca. Wegetacja buraków ćwikłowych ‚Czerwona Kula’ następuje od 90 do 120 dni. Zalecana rozstawa wynosi 25×45 cm. Głębokość siewu 2-3 cm.
Choroby i szkodniki: Do najczęstszych szkodników atakujących buraki należą: śmietka burakowa, śmietka ćwiklana oraz mszyca burakowa. Odmiana mało podatna na chwościka buraka – największe zagrożenie występuje w młodej fazie wzrostu.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment