Brokuł włoski (Brassica oleracea) ‚Cezar’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 09/01/2010

Opis: Doskonała odmiana o zwartej budowie, podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą, barwy zielonej, z fioletowym odcieniem, bez tendencji do przerastania liści. Róża ma średnicę 8-15 cm. Po ścięciu róży głównej, roślina tworzy liczne róże boczne, które można zbierać do późnej jesieni. Brokuł ‚Cezar’ jest doskonały do bezpośredniego spożycia oraz do mrożenia. Zawiera dużo witaminy C, sole mineralne – wapń, fosfor, żelazo, posiada duże wartości odżywcze, jest delikatny w smaku i lekko strawny.
Uprawa i pielęgnacja: Brokuł włoski ‚Cezar’ najlepiej udaje się na glebach średnio-ciężkich, żyznych, o odczynie obojętnym. Stanowiska słoneczne i wilgotne. Wysiew nasion w rozsadniku pod koniec kwietnia, sadzenie do gruntu – koniec czerwca – lipiec. Zalecana rozstawa wynosi 30 x 30 cm. Zbiór od połowy września do końca października.
Choroby i szkodniki: Roślina dosyć podatna na infekcję grzybem wywołującym kiłę kapusty – nie należy uprawiać na zakwaszonych stanowiskach. Najpowszechniejszymi szkodnikami brokułów są: śmietka kapuściana, mszyca kapuściana, bielinek kapustnik.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment