Bób (Vicia faba) ‚Windsor Biały’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 09/01/2010

Bób Windsor Biały>Opis: Odmiana średniowczesna o wysokich walorach smakowych, bardzo plenna. Wysokość roślin do 120 cm. Na roślinie 6-10 szerokich strąków, z 3-4 dużymi, płaskimi zielonkawobiałymi nasionami. Odmiana ‚Windsor Biały’ polecana jest do spożycia bezpośredniego i do przetwórstwa.

 Zawiera wiele witamin, szczególnie z gr. B, sole mineralne oraz białka.
Uprawa i pielęgnacja: Gatunek ten potrzebuje dużo wody, szczególnie po siewie oraz w okresie zawiązywania strąków, preferuje gleby cięższe, żyzne o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Miejsca słoneczne. Wysiew nasion od końca marca do połowy kwietnia, im wcześniej wysiejemy, tym zbiór będzie większy. Nasiona należy wysiewać w rzędach co 20-30 cm, w rzędzie co 10 cm, po 2-3 nasiona, na głębokość 5-10 cm. Wegetacja bobu ‚Windsor Biały’ następuje po ok 95-105 dniach. Zbiór od połowy lipca – sierpnia.
Choroby i szkodniki: Materiał siewny powinien być zaprawiany, co ochroni roślinę przed chorobami i szkodnikami. Bób często atakuje mszyca burakowa – profilaktycznie można stosować Bioczos BR, wysiewać bób w oddzielnych rzędach, przemiennie z innymi warzywami.



Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment