Bób (Vicia faba) ‚Karmazyn’

Kategoria: Warzywa – Autor: Jola – 08/01/2010

Bób KarmazynOpis: Odmiana średniowczesna, plenna, z równomiernie dojrzewającymi strąkami, o tradycyjnym typie wzrostu. Strąki bobu ‚Karmazyn’ są średniej długości i zawierają 3-5 dużych nasion. Świeże nasiona mają charakterystyczną czerwoną barwę, natomiast po wyschnięciu są czerwonobrązowe. Odmiana polecana do spożycia bezpośredniego i do przetwórstwa. Niedojrzałe nasiona bobu oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, zawierają białka, wiele soli mineralnych oraz witamin.
Uprawa i pielęgnacja: Gatunek ten potrzebuje dużo wody szczególnie po siewie oraz w okresie zawiązywania strąków, preferuje gleby cięższe, żyzne o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Rośliny wymagają podparcia tyczkami. Wysiew nasion w końcu marca i na początku kwietnia, im wcześniej wysiejemy, tym zbiór będzie wyższy. Nasiona należy wysiewać w rzędach co 20-30 cm, w rzędzie co 10 cm, po 2-3 nasiona, na głębokość ok 5- 10 cm. Wegetacja następuje po ok 80-90 dniach. Zbiór bobu odmiany ‚Karmazyn’ jest około połowy lipca.
Choroby i szkodniki: Materiał siewny powinien być zaprawiony, co ochroni roślinę przed chorobami i szkodnikami. Bób często atakuje mszyca burakowa – profilaktycznie można stosować Bioczos BR, wysiewać bób w oddzielnych rzędach, przemiennie z innymi warzywami.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment