Kostrzewa popielata (Festuca glauca)

Kategoria: Trawy – Autor: Herbi – 10/12/2009

E_Festuca_glaucaOpis: syn. F. ovina var. Glauca, F. cinerea. Ta wieloletnia trawa pochodzi z południa Europy ale jest u nas w pełni mrozoodporna. Liście ma wąskie, zimozielone, w różnych odcieniach niebieskozielonego do srebrzystobiałego Tworzą one niskie, kuliste, gęste kępy wysokości do 20 cm i szer. 25 cm. Niepozorne błękitnoszare wiechy kłosków tworzą się wczesnym latem. Jest to najładniejszy i najczęściej uprawiany spośród niskich gatunków kostrzew. Zastosowanie na rabatach, jako roślina okrywowa, , między iglakami, w pojemnikach i skalnych ogrodach

Uprawa i pielęgnacja: Kostrzewa popielata naturalnie występuje na stanowiskach suchych i słonecznych i w uprawie należy jej stworzyć podobne warunki. Gleby lekkie, przepuszczalne, piaszczyste, na ciepłym miejscu będą jej najbardziej odpowiadały, gdzie uzyskuje najpiękniejsze wybarwienie. Kępy czyścimy wczesną wiosną, a stare źdźbła ścinamy po przekwitnięciu. Najpóźniej co 3-4 lata kępy powinny być dzielone i sadzone od nowa.

Rozmnażanie: Rośliny wyrosłe z nasion często tracą piękne, srebrzyste zabarwienie, i dlatego należy je rozmnażać przez podział kęp pod koniec lata. Oddzielone części sadzi się do doniczek napełnionych piaszczystą ziemią, która powinna być stale wilgotna dopóki sadzonki dobrze się nie ukorzenią.

Szkodniki i choroby: Na glebie wilgotnej kostrzewa popielata czasami gnije, a w czasie deszczowego lata na liściach mogą pojawić się ciemne plamki.

2 komentarze »

  1. Rozmnażanie z nasion nie ma nic wspólnego z traceniem barwy. Wyselekcjonowane odmiany tez kiedyś były siewkami. Natomiast z nasion można uzyskac palete barw – od zielonego do szaroniebieskiego. Czyli wysiewana z nasion nie powtarza cech kępy rodzicielskiej.

    Comment by Mariusz_Surowinski — 08/10/2010 @ 21:11

  2. To tylko semantyka (: W zdaniu „tracą srebrzyste zabarwienie” chodziło właśnie o to, o czym mówisz czyli, że wysiewana z nasion nie powtarza cech kępy rodzicielskiej inaczej mówiąc nie jest srebrzysta. A nie chodziło o to, że w trakcie wegetacji traci ten kolor.

    Comment by Herbi — 09/10/2010 @ 00:04

Leave a comment