Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)

Kategoria: Krzewy owocowe – Autor: Herbi – 29/09/2009

aroniaOpis: Synonimy – czarna jarzębina, aronia czarna. Jest to rozgałęziony krzew z rodziny różowatych o wys. 2,5 m. Ciemnozielone liście o eliptycznym kształcie są gładkie, błyszczące na dolnej stronie pokryte delikatnym kutnerem. Aronia kwitnie pod koniec maja. Białe kwiaty zebrane są w baldachogrona. Owocem jest jagoda o średnicy ok. 1 cm w kolorze czarnofioletowym.

Uprawa i pielęgnacja: Aronia czarnoowocowa rośnie na każdej glebie ale najlepiej na gliniasto-piaszczystej, żyznej, próchniczej, przepuszczalnej i wilgotnej. Stanowisko słoneczne lub półcieniste.

Rozmnażanie: Wegetatywne przez odkłady i kopczykowanie odrostów.

Szkodniki i choroby: Gatunek jest odporny na choroby i rzadko porażany przez szkodniki. Owoce są przysmakiem szpaków i kwiczołów.

Inne zastosowania: W lecznictwie, przemyśle spożywczym i farmaceutycznym wykorzystuje się dojrzałe owoce Fructus Aroniae. W medycynie – owoce i sok z aronii działają silnie utleniająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwkrwotocznie, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.  Obniżają ciśnienie krwi.  Dostarczają witamin i mikroelementów. W kuchni – stosowane do produkcji win, dżemów oraz kompotów. Owoce stosuje się do zup i mięs.  Stanowią składnik herbat owocowych.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment