Czereśnia (Prunus avium) ‚Büttnera Czerwona’

Kategoria: Drzewa owocowe,Rośliny sadownicze – Autor: rafaloku – 23/10/2009

czeresnia-buttnera-czerwonaOpis: Drzewa o silnym wzroście, wcześnie wchodzące w owocowanie. Plonują bardzo obficie. Owoce szerokosercowate, bardzo duże (waga 7 do 8g). Skórka owocu jasnożółta, pokryta pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Miąższ zwięzły, soczysty, czasami z lekką goryczką.

Dojrzałość zbiorcza w 6 tygodniu dojrzewania czereśni (przeważnie początek lipca). Przy bezdeszczowej pogodzie zbiór można nieco opóźnić. Owoce doskonałe do bezpośredniego spożycia.
Uprawa i pielęgnacja: Ze względu na duże wymagania cieplne, czereśnie nadają się do uprawy tylko w cieplejszych rejonach kraju. Czereśnia ‚Büttnera Czerwona’ należy do odmian mało wrażliwych na mróz i może być uprawia prawie w całej Polsce, z wyjątkiem krańców północno-wschodnich. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe ale nieosłonięte (ruch powietrza zapobiega występowaniu wielu chorób grzybowych oraz pękaniu owoców). Gleba średnio zwięzła, głęboka, przepuszczalna i nie podmokła. Dobre są gleby pyłowe (lessy), lekkie gliny, gleby piaszczysto-gliniaste i niezbyt zwięzłe mady. Odczyn gleby zbliżony do obojętnego.
Zapylacze: Hedelfińska, Van, Vega, Kunzego.
Choroby i szkodniki: Odmiana ‚Büttnera Czerwona’ jest odporna na raka bakteryjnego. Przy deszczowej pogodzie owoce mogą pękać (wówczas owoce trzeba zebrać z drzew jak najszybciej). Ze szkodników może pojawić się nasionnica trześniówka, licinek tarninaczek, zwójka koróweczka. Owoce mogą być też uszkadzane przez ptaki (m.in. szpaki, kwiczoły i gawrony).

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment