Brzoskwinia (Prunus persica) ‚Inka’

Kategoria: Drzewa owocowe,Rośliny sadownicze – Autor: rafaloku – 25/10/2009

brzoskwinia-inkaOpis: Jest to polska odmiana, tworząca drzewa dość silnie rosnące. Daje duże owoce (100-180g), owalne, o ciemnożółtej skórce z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest żółto-kremowy, soczysty, dobrze odchodzi od pestki. Owoce brzoskwini ‚Inka’ nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory.


Uprawa i pielęgnacja: Brzoskwinie nie są w pełni mrozoodporne i są wrażliwe na przymrozki, dlatego można je uprawiać tylko w cieplejszych rejonach kraju. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe, osłonięte od zimnych wiatrów. Wskazane są stanowiska na wzniesieniach terenu, gdzie panują nieco wyższe temp. niż w zagłębieniach (zimne powietrze opada w dół). Idealne są łagodne, południowo-zachodnie zbocza wzniesień. Odmiana ‚Inka’ należy do odmian o średniej mrozoodporności, gorszej niż ‚Reliance’ i ‚Harnaś’. Gleby żyzne, próchnicze, piaszczysto-gliniaste, niepodmokłe, o odczynie obojętnym.
Choroby i szkodniki: Szarka (szkodliwość tej choroby jest jednak znacznie mniejsza niż w uprawie śliwy), rak bakteryjny, leukostomoza drzew pestkowych, brunatna zgnilizna, parch brzoskwini, kędzierzawość liści brzoskwini, mączniak prawdziwy. Ze szkodników mogą wystąpić mszyce, zwójka koróweczka, pordzewiacz śliwowy, przędziorki.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment