Brzoskwinia (Prunus persica) ‚Harnaś’

Kategoria: Drzewa owocowe,Rośliny sadownicze – Autor: rafaloku – 25/10/2009

brzoskwinia-harnasOpis: Tworzy duże drzewa, plonujące obficie. Owoce średniej wielkości (waga 90-130g), kuliste, pokryte jasnoczerwonym rumieńcem i silnie omszone. Miąższ żółty, słodkokwaśny, dość dobrze odchodzący od pestki. Dojrzałość zbiorcza w pierwszej połowie sierpnia. Owoce głównie do bezpośredniego spożycia (deserowe).
Uprawa i pielęgnacja: Brzoskwinie ‚Harnaś’ nie są w pełni mrozoodporne i są wrażliwe na przymrozki, dlatego można je uprawiać tylko w cieplejszych rejonach kraju. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe, osłonięte od zimnych wiatrów. Wskazane są stanowiska na wzniesieniach terenu, gdzie panują nieco wyższe temp. niż w zagłębieniach (zimne powietrze opada w dół). Idealne są łagodne, południowo-zachodnie zbocza wzniesień. ‚Harnaś’ należy do odmian o dość dobrej mrozoodporności. Gleby żyzne, próchnicze, piaszczysto-gliniaste, niepodmokłe, o odczynie obojętnym. Konieczne przerzedzanie zawiązków owoców.
Choroby i szkodniki: Szarka (szkodliwość tej choroby jest jednak znacznie mniejsza niż w uprawie śliwy), rak bakteryjny, leukostomoza drzew pestkowych, brunatna zgnilizna, parch brzoskwini, kędzierzawość liści brzoskwini, mączniak prawdziwy. Ze szkodników mogą wystąpić mszyce, zwójka koróweczka, pordzewiacz śliwowy, przędziorki.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment