Widliczka Martensa (Selaginella martensii)

Kategoria: Rośliny doniczkowe – Autor: Petrus – 04/07/2013

Widliczka MartensaOpis: Widliczka należy do rodziny widliczkowatych (Selaginellaceae). Jest niską rośliną doniczkową w naszym klimacie. Dorasta do około 10- 15 cm i około 25 cm średnicy i więcej. Ma rozgałęziony pokrój. Liście ma zielone, drobne, łuskowate. Korzenie ma dość mocne i zwarte, silnie się korzeni. Jest rzadko uprawiana u nas w mieszkaniach. Nie ma widocznych kwiatów, na łodygach przy powiększeniu możemy dostrzec zarodnie.
Uprawa i pielęgnacja: Widliczka Martensa z reguły nie jest łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie w świetle rozproszonym, nie znosi promieni słonecznych. Wymaga stale wilgotnej gleby, ponieważ jedno przesuszenie rośliny powoduje usychanie pędów. Najlepsza będzie przepuszczalna, bogata w składniki pokarmowe. Na dno donicy koniecznie sypiemy drenaż ze żwiru lub keramzytu. Widliczka jest bardzo wrażliwa na zalanie korzeni. Roślina potrzebuje również stałej wilgotności powietrza, dlatego można ją sadzić w rożnego typu mini szklarniach lub akwariach. Najlepszą temperaturą dla niej jest przedział od 22 do 26°C. Poniżej 18°C następuje zahamowanie wzrostu. Najlepiej widliczkę sadzić w płytkich donicach, unikniemy wtedy zalewania rośliny. Podlewamy wyłącznie miękką i ciepłą wodą. Nawozimy co dwa tygodnie połową dawki nawozu dla roślin zielonych. Przesadzamy roślinę, gdy korzenie wypełnią całą doniczkę. Widliczkę możemy przycinać jeżeli ma już duże rozmiary.
Rozmnażanie: Jeżeli mamy rozrośnięte okazy możemy podzielić je przez podział. Możemy również rozmnożyć roślinę przez sadzonki wierzchołkowe, które ukorzeniają się przy wysokiej wilgotności powietrza i temperaturze 22°C. Jeżeli spełnimy te warunki młode roślinki mogą wypościć korzenie po około 3 tygodniach.
Choroby i szkodniki: Zasychanie roślin spowodowane przez przesuszenie podłoża. Brak światła, nieodpowiednia temperatura lub przelewanie może doprowadzić do śmierci rośliny. Szkodników brak.

Fot. Jerzy Opioła, publikacja na licencji CC-BY-SA-3.0, źródło: Wikimedia Commons.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment