Bucja główkowata (Butia capitata)

Kategoria: Palmy,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 18/12/2011

Opis: Bucja główkowata, zwana też palmą dżemową, pochodzi z Ameryki Południowej. W swojej rodzinnej Brazylii i Urugwaju osiąga wysokość do 6 m. Masywne ogonki liściowe pokryte są drobnymi kolcami. Ma pierzaste liście o jasnozielonej barwie. Są one lekko wygięte w dół i ułożone spiralnie, co nadaje całej palmie eleganckiego, filiranowego wyglądu. Wykształca długie żółto-pomarańczowe kwiatostany, a następnie bardzo smaczne, słodkie owoce.

W ojczyźnie bucji wytwarza się z nich galaretkę czy wino. Łatwa w uprawie, efektowna palma na taras.
Uprawa i pielęgnacja: Palma dżemowa preferuje stanowiska słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Młode palmy najlepiej trzymać przez cały rok w domu w bardzo jasnym miejscu. Starsze rośliny przed wyniesieniem na dwór trzeba najpierw postawić na około 10 dni w cieniu, aby nie doznały poparzeń słonecznych. Ziemia o pH obojętnym lub lekko kwaśnym, dobrze przepuszczalna. Palmę zimujemy w stanowisku jasnym, w temperaturze ok. 2-8°C. Krótkotrwale może stać w temp. -11°C. Podlewamy umiarkowanie, ziemia powinna być stale lekko wilgotna, ale nie mokra. Znosi krótkotrwałe susze. Dla palm najlepsze są wysokie donice, rośliny te mają bowiem długie korzenie. Bucje główkowatą  nawozimy od kwietnia do września nawozem do roślin zielonych lub specjalnym nawozem do palm. Przesadzamy jedynie wtedy, gdy korzenie niemal rozsadzają doniczkę. Przy przesadzaniu należny uważać, aby nie uszkodzić wrażliwych korzeni.
Rozmnażanie: Z nasion. Minimalna temperatura kiełkowania wynosi 18°C. Palma ta kiełkuje 2-3 miesiące.
Szkodniki i choroby: Jeżeli podłoże w lecie i w zimie zbyt długo pozostaje suche, palma narażona jest na porażenie przez przędziorki, czerwce lub wełnowce. Ponadto zimą niekorzystnie działa suche powietrze. Warto regularne spryskiwać liście palmy, a młodszym egzemplarzom robić delikatne prysznice. Pomaga to zapobiegać inwazji szkodników.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment