Aloes sokotrzański (Aloe succotrina)

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe,Zioła – Autor: Herbi – 03/11/2010

Opis: Synonimy – A. perfoliata var. succotrina, A. soccotrina. Aloes jest wieloletnią rośliną z rodziny złotogłowowatych. W naszym klimacie możemy go uprawiać jedynie w domu w temperaturze nie niższej niż 7 st. C. A. succotrina w naturze rośnie na skalistych piargach półpustynnych wyżyn Afryki Południowej. Zakrzywione, zwężające się, mięsiste liście tworzą rozetę. Są szarozielone o ząbkowanych brzegach zakończonych kolcami, czasami biało cętkowane. Proste łodygi kwiatowe dorastają do 1 m wysokości, zakwitają od końca zimy do połowy wiosny. Kwiaty rurkowe, błyszczące, ciemnopomarańczowe lub czerwone. Zastosowanie w szklarniach do celów leczniczych i w domach jako roślina ozdobna. Latem można wystawiać je na tarasy i balkony.

Uprawa i pielęgnacja: Aloesy sokotrzańskie wymagają przepuszczalnego, próchnicznego podłoża. Są wrażliwe na przelanie. Odporne na suszę i niewymagające pielęgnacji. Stanowisko widne i ciepłe. Latem podlewać oszczędnie, nawozić raz na 2 tygodnie. Aby aloes zakwitł w naszych warunkach należy zapewnić mu latem silnie nasłonecznione stanowisko i nie podlewać przez kilka tygodni. Zimą ograniczyć podlewanie i przechować w temperaturze 12-15 st. C.

Rozmnażanie: Przez sadzonki pędowe z bocznych odrostów.

Szkodniki i choroby: Roślina podatna na gnicie korzeni.

Inne zastosowania: A. succotrina jest jednym z trzech gatunków mających znaczenie lecznicze i kosmetyczne. Znany był w Afryce jako środek leczniczy już 3000 lat p.n.e. W medycynie – ma silne działanie przeczyszczające, posiada właściwości bakteriobójcze, wzmaga czynności żółciotwórcze. Leczy wrzody żołądka, schorzenia jelit, stosowany jest przy braku apetytu, jako środek wzmacniający przy osłabieniu. Zewnętrznie stosowany przy oparzeniach I i II stopnia, ukąszeniach owadów, bólach reumatycznych, dermatozach, odleżynach. Wykorzystywane są sok i miazga ze świeżych liści oraz sok odciągnięty i odparowany tzw. alona. W kosmetyce – aloes jest składnikiem kremów, balsamów, maseczek.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment