Agawa guiengola (Agave guiengola)

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 19/01/2011

Opis: Agawa o pięknych, wyjątkowo szerokich, srebrno-zielonych liściach otoczonych malutkimi brązowymi kolcami i dłuższym kolcem na końcu. Do tej pory rzadko spotykana w uprawie, tym bardziej warta uwagi miłośników agaw. Dorasta do ok. 1m wysokości, osiągając średnicę ok. 60-90 cm. Pochodzi z suchych terenów Meksyku. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości. Po zakwitnięciu agawa obumiera.

Uprawa i pielęgnacja: Agawa guiengola może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.

Rozmnażanie: Z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.

Szkodniki i choroby: Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić agawę guiengola do nowego podłoża, nie podlewać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment