Agawa górska (Agave montana)

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 17/01/2011

Opis: Piękna agawa zwana ‚Crystal Bowl’, czyli ‚Kryształowa Kula’, bo tak jak ona składa się z wielu płaszczyzn. W naturalnym środowisku rośnie na obszarach górskich, takich jak La Peña w Meksyku. Osiąga ok. 180 cm wysokości i 150 cm szerokości. Ma szarozielone błyszczące liście z kolcami na krawędziach, zakończone dużym kolcem w kolorze czerwonawym. Wyjątkowego charakteru nadaje liściom charakterystyczny wzór, który na zewnętrznej jego stronie odciskają kolce następnego. Roślina bardzo łatwa w uprawie. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości, po 8-10 latach. Po zakwitnięciu agawa obumiera.

Uprawa i pielęgnacja: Agawa górska może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Mrozoodporna do ok. -15 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.

Rozmnażanie: Z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.

Szkodniki i choroby:
Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić agawę górską do nowego podłoża, nie podlewać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment