Agawa ferox (Agave ferox var. salmiana)

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 18/01/2011

Opis: Spektakularna, gigantyczna agawa, która w naturalnym środowisku może dorastać do 2m wysokości i 3m średnicy. Pochodzi z Meksyku, gdzie produkuje się z niej alkoholowy napój pulque. Tworzy gęstą rozetę ciemnozielonych długich i szerokich liści. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości. Po zakwitnięciu agawa obumiera.

Wytwarza wiele bocznych odrostów korzeniowych, z których można ją rozmnożyć.

Uprawa i pielęgnacja: Agawa ferox może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Może też rosnąć w ubogiej ziemi, jednak musi ona być bardzo dobrze przepuszczalna. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Mrozoodporna do -9 st. C. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.

Rozmnażanie: Z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.

Szkodniki i choroby: Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić agawę ferox do nowego podłoża, nie podlewać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment