Agawa czarna (Agave nigra)

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 03/02/2012

Opis: Wyjątkowo ciemne liście tej agawy mają gładkie krawędzie i są zakończone dużym, czarnym kolcem. Ze względu na ich kolor i teksturę zwana jest po angielsku „Sharkskin Agave”, czyli agawą o liściach niby skóra rekina. Roślina jest hybrydą agave victoriae-reginae x scabra. Dorasta maksymalnie do 100 cm wysokości. Dekoracyjna i łatwa w uprawie roślina tarasowa. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości. Po zakwitnięciu agawa obumiera.
Uprawa i pielęgnacja: Agawa czarna może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.
Rozmnażanie: agawę czarną rozmnażamy z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.
Szkodniki i choroby: Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić agawę do nowego podłoża, nie podlewać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment