Agawa chrysantha (Agave chrysantha)

Kategoria: Kaktusy, sukulenty,Rośliny doniczkowe – Autor: Sylwia – 21/11/2011

Opis: Agawa ta porasta jedynie niewielki obszar w górach środkowej Arizony, na wysokości do 2150 m n.p.m. W swoim naturalnym środowisku często tworzy hybrydy z Agave palmieri, dlatego są one przez niektórych uważane za jeden gatunek. Rośnie powoli i umiarkowanie, w naturze dorasta do 180 cm. W naszym klimacie takie rozmiary są mało prawdopodobne. Liście są raczej wąskie i mają szaro-niebieską barwę. Mrozoodporna do -20 stopni. Dekoracyjna i łatwa w uprawie roślina tarasowa. Może zakwitać po osiągnięciu dojrzałości. Po zakwitnięciu agawa chrysantha obumiera.
Uprawa i pielęgnacja: Agawa ta może rosnąć w stanowisku półcienistym, jednak preferuje miejsce słoneczne, możliwie w pełnym słońcu. Ziemia powinna być próchniczna, gliniasta, ze sporym dodatkiem gruboziarnistego piasku lub żwiru. Roślina nie toleruje nadmiernej wilgoci w podłożu. Dobrze znosi wietrzną pogodę i jest wyjątkowo odporna na suszę. Zimą ograniczamy podlewanie (wystarczy raz na  miesiąc)  i przenosimy agawę w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze 6-12 st. C. Jeśli chcemy wiosną wynieść roślinę na dwór, należy ją stopniowo przyzwyczaić do światła słonecznego. Najlepiej umieścić ją w cieniu i przez ok. 10 dni przenosić w coraz jaśniejsze stanowisko. Agawę chrysantha można nawozić od kwietnia do września co 2-3 tygodnie nawozem do kaktusów.
Rozmnażanie: Z bocznych odrostów korzeniowych lub z nasion.
Szkodniki i choroby: Zgnilizna korzeni i liści spowodowana zbyt obfitym podlewaniem, szczególnie w zimie.  Należy wtedy pozwolić całkowicie wyschnąć ziemi i przesadzić agawę do nowego podłoża, nie podlewać.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment