Czosnek bulwiasty (Allium tuberosum)

Kategoria: Rośliny cebulowe,Warzywa,Zioła – Autor: Emil – 25/11/2009

Allium tuberosumOpis: Gatunek występujący w naturze na dużym obszarze Azji. Spotykany także w Europie jako uciekinier z ogrodów przydomowych. Ten czosnek uprawiany jest zarówno jako roślina dekoracyjna jak i użytkowa. Liście zbierane przez cały okres sezonu wegetacyjnego znajdują zastosowanie jako dodatek do past, twarogów, kanapek, zup oraz sosów.

W Azji czosnek bulwiasty jest cenionym warzywem spożywanym na dużą skalę. Wiosną z wrzecionowatych cebul wyrastają wąskie, trawiaste liście zielonej barwy osiągające 30 cm długości. Latem pojawiają się pędy kwiatowe wysokości około 50 cm dźwigające na szczytach luźne baldachy gwiazdkowatych kwiatów białej barwy. Po zapyleniu tworzą się nasiona dające spory samosiew jeśli pędy kwiatostanowe nie zostaną w porę usunięte.
Uprawa i pielęgnacja: Rośliny znoszą praktycznie każde warunki lecz najlepsze efekty można uzyskać sadząc czosnek bulwiasty na wilgotnych, żyznych glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego. Optymalne stanowisko uprawy dla czosnku bulwiastego to pełne słońce lub lekki półcień. Zimotrwałość roślin nie budzi zastrzeżeń.
Rozmnażanie: Przez podział wczesną wiosną lub wysiew nasion jesienią na rozsadniku.
Choroby i szkodniki: Dla cebul zagrożeniem są larwy śmietki cebulanki, nornice i krety. Czosnki bywają też porażane rdzą, fuzaryjną zgnilizną cebul i fuzariozą.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment