Róża dzika (Rosa canina)

Kategoria: Drzewa i krzewy liściaste,Róże,Sezonowe,Zioła – Autor: Herbi – 29/09/2009

Rosa_caninaOpis: Synonimy – róża polna, róża głogowa, róża pospolita, szypszyna. Jest to krzew z rodziny różowatych dorastający do 2 m. Łukowato wygięte, rozgałęzione pędy pokryte są kolcami. Liście nieparzystopierzaste, ostroząbkowane. Kwiaty różowe lub białe są pięciopłatkowe, pojedyncze o delikatnym zapachu. Owoce (szupinki) mają dł. do 2 cm i czerwony kolor.

Uprawa i pielęgnacja: W naturze róża dzika rośnie na obrzeżach lasów, na wilgotnych glebach, stanowiskach słonecznych. W uprawie potrzebuje żyznej, próchniczej ziemi dobrze się nagrzewającej i bogatej w składniki pokarmowe.

Rozmnażanie: Z nasion po stratyfikacji lub przez odkłady zwykłe.

Szkodniki i choroby: Szkodnikiem pasożytującym na pędach róży dzikiej jest szypszyniec różany.

Inne zastosowania: W medycynie – jest cenną rośliną zielarską.  Surowcem są owoce Fructus Rosae, kwiaty Flos Rosae, liście Folium Rosae. Działa ogólnie wzmacniająco, poprawia trawienie, reguluje miesiączkowanie. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odtruwające i dostarcza witamin. W kuchni – ze świeżych owoców bogatych w witaminę C robi się dżemy, soki, wina i nalewki.  Owocnie, płatki i liście dodaje się do herbat ziołowych. Do dekoracji – z pędów z owocami układa się bukiety. Płatki dodaje się do potpouri. W kosmetyce – do pielęgnacji włosów, produkcji kremów oraz olejku różanego wykorzystywanego do masażu i aromatoterapii.



Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment