Modrak morski (Crambe maritima)

Kategoria: Byliny,Warzywa – Autor: Herbi – 20/02/2010

Opis: Inne nazwy – kapusta morska, katran morska. Ta tworząca kępy o wysokości 30-70 cm, atrakcyjna bylina, może przez wiele lat stanowić ozdobę rabat w ogrodzie. Uprawiana jest także jako warzywo. Pędy są wzniesione, grube, u dołu drewniejące. Niebieskozielone, mięsiste, pofalowane, pierzastowrębne liście o długości 60 cm, czasami podbarwione są purpurowo. Kwiaty zebrane w okazałe grona, są drobne, gwiazdkowate o słodkim zapachu. Kwitną od maja do sierpnia. Jest to roślina miododajna.

Uprawa i pielęgnacja: Modraki najlepiej rosną w ogrodach nadmorskich gdzie tolerują nawet ubogie gleby. Sadzimy je w odstępach 1 m w przepuszczalnej, żyznej ziemi, na słonecznym lub tylko lekko ocienionym stanowisku. Modrak jest tolerancyjny na zasolenie i suszę, nie przeszkadzają mu silne wiatry. Mrozoodporność bez zastrzeżeń.

Rozmnażanie: Przez podział późną wiosną. Także przez wiosenny wysiew nasion pod osłonami.

Szkodniki i choroby: Wiosną modrak morski może być atakowany przez pomrowy. Z chorób zagraża mu kiła kapuściana oraz pchełki ziemne.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment