Karczoch hiszpański (Cynara cardunculus)

Kategoria: Byliny,Warzywa – Autor: Jola – 09/03/2010

Opis: Okazała wieloletnia roślina zielna, do uprawy zarówno jako warzywo oraz roślina ozdobna. Należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, osiąga ok 180 cm wysokości. W Polsce karczoch jest uprawiany niezwykle rzadko jako warzywo, częściej jako roślina ozdobna. Jako warzywo ma wartość tylko w pierwszym roku uprawy, później staje się zdrewniały i suchy, z tego względu może rosnąć w ogrodzie jako roślina ozdobna. Pędy są sztywne, mięsiste, owłosione. Liście duże, zebrane w rozety z wierzchu zielone, od spodu szaro owłosione, pokryte kolcami. Kwitnie od czerwca do września, kwiaty w kolorze ciemno-niebieskim, przypominają kwiaty ostu, wyrastają pojedynczo lub zebrane w baldachogrona na szczytach pędów. Koszyczki kwiatowe duże w okrywie z kolczastymi wyrostkami. Częściami jadalnymi karczocha są mięsiste ogonki liściowe oraz środkowe nerwy liści, zawierają niewielkie ilości witamin i węglowodanów, roślina polecana dla diabetyków ze względu na zawartość inuliny. Jako roślina ozdobna może stanowić ciekawy akcent kolorystyczny, zaschnięte kwiatostany mogą być używane do kompozycji w suchych bukietach.
Uprawa i pielęgnacja: Karczoch hiszpański wymaga stanowiska słonecznego i zacisznego, gleby żyznej, głęboko uprawianej o odpowiedniej wilgotności i odczynie obojętnym do lekko zasadowego. Jeśli uprawiamy roślinę na warzywo, to w okresie około 4 tygodni przed zbiorem, należy ograniczyć dostęp światła, poprzez obwiązywanie ogonków liściowych, od dołu roślinę obsypujemy ziemią, ogonki bieleją i stają się delikatniejsze. Korzenie należy wykopywać przed zimą i przechowywać zakopane w piasku, w pomieszczeniu.
Rozmnażanie: Wysiew nasion w lutym do pojemników w domu, do gruntu wysadzamy w maju, zbiór we wrześniu, w przypadku rośliny ozdobnej – nasiona można wysiewać w maju wprost do gruntu.
Choroby i szkodniki: Roślina odporna, czasami może atakować omacnica prosowianka.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment