Funkia (Hosta) ‚Fire and Ice’

Kategoria: Byliny,Funkie, hosty – Autor: Herbi – 30/08/2010

Opis: Sport funkii ‚Patriot’. Pochodzenie, H. Hansen & Shady Oaks Nursery, 1993 r. Ta średniej wielkości hosta rośnie powoli ale tworzy ładną, zgrabną kępę złożoną z pięknych dwubarwnych liści. Kwiaty dzwonkowate, blado lawendowe, kwitną od czerwca do sierpnia na białych łodygach. Liście odwrotnie niż u ‚Patriot’ kremowobiałe z szerokim, nieregularnym, ciemnozielonym marginesem, powykręcane niczym płomienie, rozmiaru 15 x 10 cm. Wg podziału, ze względu na rozmiary ‚Fire and Ice’ zaliczana jest do grupy funkii: wysokie do średniej wysokości. Zastosowanie jako doskonałe rośliny okrywowe, w cienistych miejscach między drzewami, krzewami lub nad brzegami zbiorników wodnych. Funkie zdobią ogród od połowy wiosny do połowy jesieni. Wysokość odmiany 40 cm, szerokość 40-60 cm.

Uprawa i pielęgnacja: Funkia ‚Fire and Ice’ rośnie dobrze w półcienistych partiach ogrodu. Na stanowisku słonecznym odmiany o liściach paskowanych mogą ulec przypaleniu zwłaszcza białe lub żółte części blaszki liściowej. Hosty dobrze rosną w żyznej, próchnicznej i gliniastej, lekko kwaśnej lub obojętnej glebie, na wilgotnych stanowiskach. Aby przyspieszyć wzrost dużych odmian funkii należy przy sadzeniu dodać do dołka gruboziarnistego piasku i rozłożonego kompostu lub przefermentowanego obornika. Jesienią warto je ściółkować. W suchej glebie hosty wymagają podlewania. Gdy się przyjmą można je zostawić bez opieki na wiele lat. Problemem w uprawie host mogą być jedynie bardzo jałowe i suche gleby. Mrozoodporność wystarczająca ale w mroźne zimy bez śniegu funkie mogą przemarzać. Ich liście są wrażliwe na wiosenne przymrozki.

Rozmnażanie: Przez podział wczesną wiosną lub późnym latem. Bryłę korzeniową należy podzielić na części z co najmniej jednym pąkiem i wiązką korzeni.

Szkodniki i choroby: Młode, wiosenne przyrosty funkii ‚Fire and Ice’ są uszkadzane przez ślimaki i pomrowy. Czasami ulegają chorobom wirusowym i grzybowym powodującym plamistość liści.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment