Babka szerokolistna (Plantago major)

Kategoria: Byliny,Zioła – Autor: Herbi – 12/02/2010

Opis: Inne nazwy – babka zwyczajna, babczok, babka świętojańska, krowi ogon. Jest to wieloletnia roślina z rodziny babkowatych. Liście ma owalne lub sercowate, szerokie, błyszczące, z widocznym unerwieniem. Zebrane są w różyczkę, z której wyrasta łodyga zakończona kwiatostanem. Kwiaty są drobne, brunatne, zebrane w kłos. Pojawiają się od maja do września. Wysokość i szerokość rośliny 25 cm. W ogrodach sadzi się ozdobne odmiany  Plantago jak np. ‚Rosularis’, ‚Rubrifolia’ o brązowych liściach, ‚Variegata’ o liściach pstrokatych, zielonokremowych.

Uprawa i pielęgnacja: Babka najlepiej rośnie w lekkiej, żyznej, piaszczysto-gliniastej glebie, na stanowisku słonecznym lub w półcieniu.

Rozmnażanie: Przez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną. Nie potrzeba przykrywać ich ziemią. Także przez podział dorosłych okazów.

Szkodniki i choroby: Zazwyczaj brak.

Inne zastosowania: W medycynie – surowcem zielarskim są liście Folium Plantaginis. Stosuje się ją w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i dróg moczowych, w zaburzeniach trawienia i in. Sok z babki łagodzi ból przy ukąszeniach owadów. W kosmetyce – z rozdrobnionych liści wykonuje się maseczki. W kuchni – młode liście dodaje się do sałatek, białego sera. Wraz z mniszkiem i pokrzywą, babkę stosuje się w wiosennych kuracjach wzmacniających i odtruwających. Nasiona są pokarmem dla ptaków.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment